2008. október 29., szerda

A második kivizsgálás előtt

Na ettől a mondattól aztán megjött a zabszem szindróma, valahogy éreztem nagy a gáz. Mondjuk ezt valahol a már sejtettem, mert egyre roszabb lett a dolog. 
Már bárhol képes voltam elaludni, előfordult hogy nyomtam a számítógépen az Ü betűt és közben elaludtam, aztán felriadtam és tele volt a képernyő Ü betükkel. Arra is kellett ügyelni, hogy evés közben el ne bólintsak, de szerintem ez előfordult, csak nem vettem észre. Rossz volt, nagyon rossz, és csak a kezdet.

Nem is nevezhető alvásnak, inkább ájulásnak, és bármennyit alszol/fekszel, nem tudod magad kipihenni. Egyszer előfordult az is hogy kórházban, a balesetin kellett várakoznom, és közben elaludtam, csak úgy lehetett megoldani hogy ne horkoljam szét a kórházat, hogy Cicaanya bement a dokikhoz, elmondta hogy alvászavaros vagyok, és előre vettek a sorban. Na ennek meg a tisztelt betegtársak nagyon örültek, és jöttek a megjegyzések. 
Soha annyi rosszindulatú megjegyzéssel nem találkoztam mint ezekben a helyzetekben, bár már utólag ezt is átértékelem, mert volt ennél durvább is, ezt majd késöbb, most vissza a kórházba.

Összepakoltunk, és indultunk a kiértékelésre. Ez azt jelenti hogy az előző esti betegeket szétosztják 3-4-5 orvos specialista között, és azzal egy rendelőben négyszemközt megbeszélik, kiértékelik az éjszaka eredményeit.  

A rendelők elé a falra kifüggesztik a betegek sorrendjét, kb. 8-10-12 beteg vár egy orvosra, és azt szépen végig kell ülni. Közben megy a közös gyógyítás, az újonnan vizsgáltak próbálnak valami infót megkapni azoktól a fekete táskát cipelő "profi" betegektől.

Pár szó a fekete táskákról. Ezek rejtik azt a fontos gépet amivel lehet ALUDNI! 
Ezek különböző erősségű BiPaP és CiPaP készülékek, amik folyamatosan nyomást alkalmazva, oxigént juttatnak a tüdőbe. Pontos kifejezésüket nem tudom, de megpróbálok megszólaltatni olyan embereket akik ezzel foglalkoznak, és segítenek.

Kiértékelés: az én kezelőorvosommal elvonultam az irodába és elmondta mi a problémám. A gége izmok elernyedése miatt, egy bizonyos idő után nem kapok levegőt, befulladok (ez a hörgés), és felriadok. Mivel ez sűrűn előfordul, ezért nem tudok mély alvásba lemenni, és nem tudok aludni/pihenni. 
Ez az oxigénhiányos állapot nagyon veszélyes, saját rekordom 1,07 perc volt, tehát eddig nem kapott az agyam oxigént.

Ezt szépen elmagyarázta a Doki, és közölte hogy BiPaP készülékre szorulok, annak az igényléséhez kell a kereseti igazolás. Vissza kell jönnöm egy műszeres vizsgálatra, ahol beállítják a levegő mennyiségét és megmondják milyen gép kell.

Kaptam időpontot, 3 hónap múlva kel jelentkeznem a műszeres vizsgálatra, és megkaptam az első alvásdiagnosztikai szakvéleményemet, aminek az elején, vastagított betükkel a diagnózis:

Súlyos obstruktív alvási apnoe

Tehát ez a bajom. ezt kell orvosolni, és minden jó lesz.

Pár adat hogy érthető legyen az az időtáv. 
2004 márciusát írjuk, naponta 20-25 embert tudnak megvizsgálni, az előjegyzési naptár 4-5 hónapra előre telített, így nagy dolog volt egy három hónappal későbbi időpontot megkapni. 



Ilyen maszkot kaptunk, és így kell felhelyezni, és abba a pipába csatlakozik a levegőcső.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

a rövidítések:
CPAP: continous positive airways pressure (folyamatos pozitív nyomású légzéstámogatás)
BiPAP: bilevel positive airways pressure (kétszintű pozitív nyomású légzéstámogatás),

Max írta...

Köszönöm!